schengen countries

Lijst van Schengenlanden en informatie over visa

 

NAAM: Axel Strauss
DATUM: 19/11/2024


Als je'een reis naar Europa plant - en zeker als je er al bent geweest - is de kans groot dat je de term 'Schengen' hebt gehoord Als je het geluk had om het weelderige platteland van Luxemburg te verkennen, is er zelfs een kans dat je in Schengen zelf bent geweest. Het schilderachtige dorpje Schengen ligt ver van de gebaande paden, heeft een oppervlakte van iets meer dan 30 vierkante kilometer en er wonen iets meer dan 5.000 mensen. En Schengen, de stad die beroemd is om zijn wijnproductie, is het geografische punt waar de grenzen van Frankrijk, Duitsland en Luxemburg samenkomen en - nou ja, de manier waarop we reizen voor altijd heeft veranderd.

Dat komt omdat Schengen, Luxemburg de bakermat was van wat vandaag de dag bekend zou staan als de Schengenzone - een gebied in Europa (en daarbuiten) dat meer dan 4 miljoen vierkante kilometer beslaat en waar bijna 420 miljoen mensen wonen. En terwijl we hopen dat je de historische, bekende gemeente Schengen ooit zelf kunt ontdekken, heeft AXA hieronder alles wat je moet weten over de Schengenzone.

Wat is het Schengenakkoord?

De stad Schengen werd voor het eerst wereldkundig op 14 juni 1985. Dat is wanneer (en waar) vertegenwoordigers van vijf van de tien lidstaten van de Europese Economische Gemeenschap - ook wel bekend als de EEG - bij elkaar zouden komen om een bepaald verdrag te ondertekenen.

Deze EEG-leden waren België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland. Het verdrag dat ze ondertekenden was het Akkoord van Schengen (je weet wel, vanwege de stad en zo). En het was bedoeld om van de vijf bovengenoemde landen één gemeenschappelijk reisgebied te maken door de onderlinge grenscontroles sterk te verminderen.

Op 19 juni 1990 werd deze eerste overeenkomst aangevuld met het zogenaamde Schengenverdrag. En - ondertekend door dezelfde vijf landen - het Schengenverdrag stelde voor om de afzonderlijke controles aan de binnengrenzen niet alleen te verminderen, maar volledig af te schaffen. Het was ook bedoeld om een gemeenschappelijk, uniform visumbeleid voor genoemde naties in te voeren.

In 1993 zou de EEG de Europese Unie (d.w.z. de EU) worden, terwijl het Schengenverdrag twee jaar later, in 1995, van kracht zou worden - wat leidde tot de oprichting van wat bekend staat als het Schengengebied (ook wel de Schengenzone of soms gewoon Schengen genoemd). En sindsdien zouden nog tientallen Europese landen ervoor kiezen om toe te treden tot het Akkoord van Schengen - en dus tot Schengen.

Volgens het Akkoord van Schengen functioneert de Schengenzone - sinds 1995 en tot op de dag van vandaag - in principe als één staat als het gaat om internationaal reizen binnen de vele grenzen. Met andere woorden, reizigers die het gebied binnenkomen en verlaten worden nog steeds gecontroleerd aan de buitengrenzen. Er zijn echter geen (of eigenlijk minimale) controles aan de binnengrenzen voor burgers van Schengenlanden, waardoor je bijvoorbeeld geen visum nodig hebt.

NUTTIGE TIP: Als je nog dieper in de wetgevingsgeschiedenis wilt duiken - inclusief zaken als het ‘Schengen-acquis’ - dan kan de Europese Unie je nog veel meer vertellen.

Welke landen maken deel uit van de Schengenzone?

Sinds het bescheiden begin, drie decennia geleden, is Schengen uitgegroeid tot een totaal van 29 landen (medio 2024).

Hieronder vallen 25 van de 27 leden van de Europese Unie*, namelijk:

-Oostenrijk
-België
-Bulgarije**
-Kroatië
-Tsjechië
-Denemarken
-Estland
-Finland
-Frankrijk
-Duitsland
-Griekenland
-Hongarije
-Italië
-Letland
-Litouwen
-Luxemburg
-Malta
-Nederland
-Polen
-Portugal
-Roemenië**
-Slowakije
-Slovenië
-Spanje
-Zweden

Net als alle vier de leden van de Europese Vrijhandelsassociatie (ook wel EFTA genoemd), namelijk:

-IJsland
-Liechtenstein
-Noorwegen
-Zwitserland

*De twee EU-landen die momenteel geen lid zijn van de Schengenzone zijn Cyprus en Ierland.

**Ondertussen zijn Bulgarije en Roemenië beide gedeeltelijk toegetreden tot de Schengenzone in 2024 - dat wil zeggen door het afschaffen van de controles aan de zee- en luchtgrenzen. En AXA kan je alles vertellen over de gedeeltelijke toetreding van Bulgarije en Roemenië tot Schengen.

De Schengenzone omvat ook de Spaanse overzeese gebieden van de Canarische Eilanden - Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro en La Graciosa - en de Portugese eilanden Madeira en de Azoren).

Ondertussen zijn de overzeese gebieden van Frankrijk (d.w.z. Frans Guyana, Guadeloupe, Martinique, Réunion, Frans Polynesië, Nieuw-Caledonië, St Pierre en Miquelon, Franse Zuidelijke en Zuidpoolgebieden en Wallis en Futuna Eilanden) en Nederland (d.w.z. Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St Eustatius en St Maarten) onderworpen aan bilaterale regelingen tussen de betrokken landen.

NUTTIGE TIP 2: Je kunt meer te weten komen over de visumvereisten voor een bezoek aan de Franse overzeese gebiedsdelen en de Nederlandse overzeese gebiedsdelen hier via de respectievelijke officiële websites van die regeringen.

Maakt het Verenigd Koninkrijk deel uit van de Schengenzone?

Nee, het Verenigd Koninkrijk heeft het Akkoord van Schengen nooit ondertekend. En sinds Brexit op 31 januari 2020 van kracht werd, is het Verenigd Koninkrijk ook geen lid meer van de EU.

Wat zijn andere Europese niet-Schengenlanden?

De meeste landen die geografisch binnen Europa liggen maar nog niet zijn opgenomen in het Akkoord van Schengen zijn de (meestal) Oost-Europese staten:

-Albanië
-Armenië
-Azerbeidzjan
-Wit-Rusland
-Bosnië en Herzegovina
-Macedonië
-Moldavië
-Montenegro
-Servië
-Oekraïne

De Europese microstaten San Marino, Monaco en Vaticaanstad zijn ook geen officiële leden van de Schengenzone. Deze drie landen worden echter beschouwd als 'de facto' binnen het gebied - en leggen daarom geen grenscontroles op.

En Rusland - hoewel het geografisch gezien deel uitmaakt van Europa - is geen lid van Schengen of de EU. Daarom legt het zijn eigen grenscontroles en reisbeperkingen op.

PRO-TIPS 3 en 4: AXA kan je meer vertellen over Europese niet-Schengenlanden in het algemeen, maar ook - in detail - over de belangrijkste verschillen tussen Europa, de EU, de Schengenzone, de eurozone en de Europese Economische Ruimte.

Heb ik een visum nodig om naar een Schengenland te reizen?

Als het gaat om een visum - dat wil zeggen, een Schengenvisum - of je er een nodig hebt of niet, hangt af van een aantal factoren.

Over het algemeen, als je geen inwoner bent van de huidige Schengenzone, is de kans groot van wel. Er zijn echter een paar uitzonderingen.

Wie heeft geen Schengenvisum nodig (voor een verblijf van minder dan 90 dagen)?

Burgers van alle 27 landen in de Europese Unie hebben bijvoorbeeld geen visum nodig om naar of binnen de Schengenzone te reizen. Dat wil zeggen, zolang je verblijf in de Schengenzone niet langer is dan 90 dagen per periode van 180 dagen.

Je hebt ook geen Schengenvisum nodig als je onderdaan bent van een niet-EU-land (en/of -gebied) dat een visumvrijstellingsovereenkomst heeft getekend met de EU (nogmaals, voor een verblijf van maximaal 90 dagen per periode van 180 dagen). Hieronder vallen landen als Australië, Brazilië, Canada, Hongkong, Japan, Macau, Mexico, Taiwan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, en nog zo'n 50 andere landen.

OPMERKING: De Europese Commissie is zo genereus om volledige lijsten te geven van landen die wel en landen die niet zo'n overeenkomst hebben ondertekend.

Dus als je een paspoort hebt van een van de bovenstaande landen, heb je over het algemeen alleen je reisroute en je biometrische paspoort nodig om een van de 29 Schengenlanden binnen te komen (BELANGRIJKE OPMERKING: Zolang de laatste niet meer dan 10 jaar voor en minstens 90 dagen na je geplande vertrekdatum geldig is).

Wie heeft een Schengenvisum nodig?

Ondertussen moeten burgers van alle Afrikaanse landen, de meeste Aziatische landen en landen uit het Midden-Oosten, China, India, Rusland en nog bijna honderd andere landen - met andere woorden, landen die geen visumvrijstellingsovereenkomst met de EU hebben ondertekend - wel een Schengenvisum aanvragen.

Maar maak je geen zorgen - AXA vertelt je ook graag meer over wie wel een Schengenvisum nodig heeft en wie geen Schengenvisum nodig heeft.

NUTTIGE TIP 5: Omdat de EU-wetgeving voortdurend verandert, raadt AXA je ook aan om altijd de juiste kanalen te raadplegen - d.w.z. de officiële websites van de Europese Commissie, enz. hierboven, evenals die van je eigen land en het Schengenland dat je wilt bezoeken - om er zeker van te zijn dat je over de meest recente informatie beschikt.

Hoe kan AXA mij helpen om in de Schengenzone te komen?

En misschien is de beste manier waarop AXA je kan helpen om elk deel van de Schengenzone te bereiken en veilig te verkennen wel door te doen waar we goed in zijn. En dat is - jou en je dierbaren voorzien van een betaalbare en uitgebreide Schengen reisverzekering van topkwaliteit.

Een reisverzekering is bijvoorbeeld een van de verplichte Schengenvisumvereisten. En alle drie de AXA-plannen, Low-Cost, Europe Travel en Multi-Trip, voldoen aan de voorwaarden om er een te krijgen. En als je Schengenvisum trouwens wordt geweigerd, worden de AXA-plannen in de meeste gevallen terugbetaald. We vragen je alleen om de juiste documentatie (d.w.z. een officiële verklaring waarom je visum is geweigerd( van de betreffende Schengenambassade, het consulaat of het ) visumaanvraagcentrum.

Maar zelfs als je dat Schengenvisum niet nodig hebt, is een reisverzekering altijd een goed idee als je naar een nieuwe plek gaat.

Dus kom meer te weten over en vergelijk onze 3 uitgebreide plannen om te zien hoe - met het juiste AXA-plan - je reis veel soepeler, veiliger en zorgeloos zal verlopen. En dat is of het nu naar Schengen, Luxemburg of een ander deel van de meer dan 4 miljoen vierkante km van de Schengenzone is!

GERELATEERDE ARTIKELEN:

FAQ


Kan ik online een Schengenvisum krijgen?

Niet vanaf medio 2024. Hoewel de Europese Unie wel van plan is om het proces op een gegeven moment volledig te digitaliseren. En AXA kan je meer vertellen.

Hoe lang duurt het om een Schengenvisum te verwerken?

Over het algemeen is de wachttijd minstens 15 dagen. In sommige gevallen kan het echter een maand of twee duren voordat ambassades een visum verwerken. Dat hangt af van je specifieke situatie.

Heb ik EES/ETIAS nodig voor de Schengenzone?

Niet vanaf medio 2024. Volgens officiële bronnen zullen de nieuwe reistoestemmingssystemen van de Europese Unie -EESen ETIAS(waar AXA je alles over kan vertellen) - pas eind 2024 respectievelijk medio 2025 in werking treden.

Reiseversicherungen von AXA Schengen

Low cost product

AXA Schengen Low Cost

AXA Schengen Low Cost ist perfekt, um Ihr Schengen-Visum zu erhalten. Diese Reiseversicherung erfüllt alle erforderlichen Anforderungen und deckt Sie in allen Ländern des Schengen-Raums sowie in 4 europäischen Mikrostaaten (Andorra, Vatikanstadt, Monaco und San Marino) ab.

europe travel product

AXA Schengen Europe Travel

AXA Europe Travel ist perfekt, um Ihr Schengen-Visum zu erhalten. Sie bietet Schutz in den Schengen-Ländern + den europäischen Mikrostaaten + allen EU-Ländern (einschließlich Großbritannien, Zypern und der Republik Irland). Außerdem erhalten Sie zusätzliche Garantien im Vergleich zu AXA Schengen Low Cost.

Multi trip product

AXA Schengen Multi Trip

AXA Multi Trip ist perfekt, um Ihr Schengen-Visum zu erhalten. Diese jährliche Reiseversicherung ist ideal für diejenigen, die oft nach Europa reisen, sowie für Inhaber von Mehrfach-Schengen-Visa. Sie erhalten die gleichen Garantien wie AXA Schengen Multi Trip für verschiedene Länder während 90 Tagen.